Vil du være med på å redde liv?

I dagens Tidens Krav stod det en artikkel om at det var for få blodgivere. Jeg skumleste artikkelen, men fikk ikke med meg alt, pga at jeg hadde det travelt om morgenen. Senere på dagen fikk jeg beskjed av mormor at jeg var nevnt i artikkelen. Jeg måtte selvfølgelig sjekke det ut. Dette var skrevet:

"Smitteeffekt -> Da kreftrammede Regine Stokke både gjennom sin egen blogg og Tidens Krav har fortalt om sin sykdom, merket sykehuset en effekt etterpå. Flere meldte seg".

Tenk at flere meldte seg som blodgiver etter at jeg har fortalt min historie! Det er jo kjempebra. Jeg kjente jeg ble litt stolt da jeg leste det. Det å melde seg som blodgiver er utrolig viktig. Mange mennesker blir utsatt for ulykker som gjør at de taper store mengder blod, og det er fler og fler som blir rammet av kreft. Blodgivere er med på å gjøre det mulig for folk å overleve både ulykker og kreftsykdom. Det er kanskje ikke så mange som er klar over det, men blodoverføringer er en sentral del av behandlingen av kreftsyke om jeg kan si det på den måten. Cellegift tar ikke bare med seg de ondartede cellene, men også de friske cellene, som gjør at blodprosenten og blodplatene faller. Blodplater er viktig for å unngå blødninger.

Som blodgiver har du også muligheten til å melde seg som benmargsgiver, men fordi om du er blodgiver, betyr ikke det at du er automatisk donor. Det må du eventuelt krysse av for, og jeg oppfordrer alle til å gjøre det. Selv om det er få som ikke finner en donor, er det fortsatt mennesker som sliter, kanskje fordi en av foreldrene er utenlandske eller liknende. Folk med sjeldne vevstyper(det som er avgjørende for å finne donor) må vente lenge før de eventuelt finner donorer, eller i verste fall så finner de rett og slett ikke. Har de en aggresiv sykdom er dette svært uheldig. De trenger en ny benmarg for å overleve, og som oftest bør det skje fortest mulig. Jo lengre man må vente, jo fler cellegiftkurer må man ha for å holde sykdommen i sjakk.

Du vet kanskje ikke hva det innebærer å være donor? Kanskje virker det litt skremmende for enkelte, men det å være benmargsdonor er en enkel sak. Her kommer litt informasjon:

Vil du bli benmargsdonor?
(http://www.blodbanken-oslo.no/fakta/benmargsregisteret.html)

Kun blodgivere kan verves, ta kontakt med din egen blodbank. Som frivillig giver blir du først vevstypet. Dette skjer kun ved en helt vanlig blodprøve. Etter at de har funnet ut din vevstype blir du registrert i benmargsregisterets database. Når en person trenger benmargstransplantasjon vil de finne en person med så lik vevstype som mulig. Blodtype har ingen betydning. Stamcellene høstes fra giveren først i forbindelse med selve transplantasjonen, ikke før. Sjansene for at akkurat du blir valgt ut som donor er svært liten. Sjansene for at nettopp du velges til å gi stamceller er om lag 1-2 promille per år.
Du kan trekke deg som giver når som helst før behandlingen av pasienten starter. Du trenger heller ikke oppgi grunn.
Stamceller kan høstes både fra benmargen din og fra blodet ditt.

Hvordan gir jeg stamceller fra benmarg?

Hvordan høstes benmargen?
Høstingen av benmarg skjer på et sykehus med god erfaring i høsting av benmarg. Benmargsgiveren får full narkose. Deretter stikkes en nål inn i bakre del av hoftebenskammen på begge sider. Benmargen, som ser ut som blod, suges opp i en sprøyte og samles i en blodpose. Bare en liten del av giveres benmarg tas ut, og den fornyes i løpet av få uker. Høstingen tar om lag én time. Giveren kan reise hjem dagen etter.

Skal en benmargsgiver forbehandles?
Nei, det er ingen spesiell forbehandling. Giveren skal bare faste fra midnatt kvelden før høstingen.

Gjør det vondt å gi benmarg?
Alle kjenner noe smerte og ømhet øverst i setet noen dager etter høstingen. En bør være litt forsiktig med tunge løft og stor fysisk aktivitet en ukes tid. Det blir ingen eller kun små arr etterpå.

Er det noen fare med å gi benmarg?
Dersom man på forhånd er frisk er det meget liten risiko forbundet med benmargshøstingen, og komplikasjoner er sjeldne. Giverne vil alltid gjennomgå en grundig helsesjekk før høstingen samt ha en inngående samtale om alle sider ved å gi benmarg.

Hvordan gir jeg stamceller fra blod?

Hvordan kan stamcellene finnes i blodet?
Normalt finnes stamcellene i benmargen, men i gitte situasjoner kan stamcellene også finnes i blodet etter en spesiell behandling. Giveren får da en sprøyte med en såkalt stamcelle-vekstfaktor hver morgen i 4-5 dager, og dette fører til at noen av stamcellene strømmer ut i blodet. For tiden brukes en stamcelle-vekstfaktor som heter G-CSF. G-CSF er et stoff som normalt finnes i kroppen og som stimulerer stamcellene. Når nok stamceller er strømmet ut i blodet etter behandlingen med G-CSF, starter høstingen av stamcellene. Stamcellene går tilbake til benmargen kort tid etter at behandlingen med G-CSF er avsluttet.


Hvordan høstes stamcellene fra blod?

Stamceller fra blod høstes ved hjelp av en såkalt aferese-maskin. Prosedyren skjer på et sykehus med god erfaring i bruk av slike maskiner. Blodet tappes omtrent som ved en blodtapping. Deretter sentrifugeres det i aferese-maskinen slik at en kan ta ut stamcellene. Giveren får tilbake resten av blodet. Prosedyren tar noen timer, og må evt gjentas dagen etter for å få nok stamceller. Bare en liten andel av stamcellene tas ut, og disse fornyes etter kort tid.


Er det vondt eller farlig å gi stamceller fra blod?

Det er ikke særlig mer ubehagelig enn å gi blod, og risikoen er meget liten. Da prosedyren tar noen timer, kan en bli litt sliten. Blodsirkulasjonen og blodverdien overvåkes nøye, og aferesen avsluttes hvis giveren blir uvel.


Er det ubehag eller fare forbundet med å få G-CSF?

Det er liten risiko forbundet med daglige sprøyter med G-CSF. Omstrent alle får bivirkninger i form av skjelettsmerter. Mange blir slappe, og noen får også lett feber og/eller hodepine. Plagene kan lindres med Paracet eller kraftigere medisiner. De fleste kan være i arbeid under G-CSF-behandlingen, mens andre er borte fra jobben noen få dager. Alle gjennomgår en grundig helsesjekk og samtale før behandlingen.

Vil du vite mer om det å gi benmarg? Gå inn på http://www.blodbanken-oslo.no/fakta/benmargsregisteret.html for mer informasjon.

40 kommentarer

Toyni

25.mar.2009 kl.19:32

jeg har tenkt på det så lenge at jeg skal bli blodgiver, og tror jeg skal gjøre det og :p må bare få fingen ut først ! Tror mange henter inspirasjon og motivasjon fra din blogg : )

Regine

25.mar.2009 kl.19:33

Hei! Så bra at du har lyst til å melde deg. Det er en utrolig god gjerning ;)

Anna Andrea

25.mar.2009 kl.20:00

Flott at du skriver så mye om viktigheten rundt akkurat dette, jeg skal helt klart bli blodgiver og kanskje benmargsdonor:) Mye takket være det jeg har lest på bloggen din, jeg har hvertfall hentet en del motivasjon og inspirasjon fra bloggen din:)

Kamilla

25.mar.2009 kl.20:00

Syns du gjer ein kjempebra jobb med å skrive om sånt på bloggen din. Klart noken blir påvirka :)

Regine

25.mar.2009 kl.20:04

Anna Andrea: Flott, meld deg opp som donor også, som sagt, det er en enkel sak og liten sjans for at akkurat du blir valgt ut;)Kamilla: Takktakk, håper da folk blir påvirka, hehe;D

RAGNHILD

25.mar.2009 kl.21:18

Etter å ha lest dette, skal jeg bli blodgiver.. (om jeg blodet mitt er "kvalifisert" til det) Snakket med mamma nettopp, og har allerede bestemt meg. Mulig jeg melder meg opp som donor også. Bare etter å ha lest dette. Du er en inspirasjon for mange mennesker, Regine. Du burde være stolt av deg selv! Og det håper jeg at du er. Jeg kjenner deg ikke, men jeg kjenner jeg er utrolig stolt av deg. Du er et fantastisk og godhjertet menneske. Og ikke minst et utrolig sterkt menneske! Det er så godt å lese at du har klart deg igjennom alt dette. Stå på videre! Og lykke til!

Anette

25.mar.2009 kl.21:24

Jeg ble veldig inspirert jeg også, og det er klart jeg skal bli blodgiver, og kanskje donor også:) Jeg har i hvert fall fått meg et sånt donorkort eller hva det heter. Så når jeg en gang dør, så skal trengende få organene mine:)

Regine

25.mar.2009 kl.22:04

Nå ble jeg glad! Så utrolig bra at dere er villig til å melde dere!

Lill-Helén

25.mar.2009 kl.22:08

En av de første tingene jeg har tenkt å gjøre når jeg fyller atten om en måned er faktisk å dra ned på sykehuset og melde meg både som blodgiver, benmargsdonor og organdonor(i tilfelle noe skjer med meg). Det er kjempeflott at du skriver om dette, jeg er sikker på at du inspirerer mange flere enn meg til å få lyst til å hjelpe til:)

sofie

25.mar.2009 kl.22:31

Du er så flink!!! BRA initiativ, Reggiz. Haha, for et teit kallenavn. Jeg skal sende bilder, på en betingelse! At du virkelig har lyst til å lage header til meg.. Da skal jeg selvfølgelig gi deg mazze credz og famez, lizzm. Sender deg på mail, i såfall. NEI, FLASKEPOST. Tulla.

sofie

25.mar.2009 kl.23:46

Jeg kom ikke på noe bedre ^_^Du trenger ikke ha det, da! Du er jo skikkelig flink! Jeg sender deg noen bilder på mail, ja. Oppgir også størrelse, og slikt. Også hmm.. Bør den jo stå i stil til resten av bloggen, dvs at den bør være svart-hvitt, eller mørk, da. Kanskje med noe gult, rødt eller oransje? Vetke, du kan se selv :D

sofie

25.mar.2009 kl.23:55

Oh jeez, ikke minn meg på det en gang. Jeg var fargeklatt nummer en. Fysj.

Maren-Sofie

26.mar.2009 kl.00:08

Hei vakre jente, selv uten hår!Nå sitter jeg her og leser litt hos deg, du skriver så fint :)Takk for hyggelige kommentarer på bloggen min også, som du sikkert veit, så betyr det veldig mye. Det er merkelig, og ganske smigrende, hvor mange ukjente mennesker som faktisk tar seg tid til å bry seg litt om oss?! :)Håper ikke du har blitt smitta av søsteren din, men at du har så gode dager som mulig. Jeg tenker stadig på deg :)Klemmer fra Maren-SofieForresten! Du tar så flotte bilder, kjempegøy å se :D

..

26.mar.2009 kl.16:39

du skriver veldig bra. du er en sterk person! stå på, det kommer til å gå bra !

Marie T

26.mar.2009 kl.17:35

Til dere som vurderer å bli blodgivere: bare dra bort på nærmeste sykehus og meld dere med en gang. Det er ikke noe å vente med! Første gang du er der blir det tatt ulike blodprøver og du må svare på en del spørsmål om deg selv. Derretter må man vente i 3 mnd, for å sikre seg at du ikke bærer på noen smittestoffer som kan utvikkle seg. Når du skal gi blod for første gang var jeg selv litt nervøs, men tro meg når jeg sier at det er MINDRE vondt enn en vanlig blodprøve. Hele prosedyren tar ganske kort tid og de som jobber der er hyggelige og informerer deg underveis. Det er viktig å spise og drikke godt både før og etter, da merker man forhåpentligvis ikke noe til at man har gitt bort en liten del blod. Lykke til! Det er så lite som skal til for å hjelpe så mange!

Gunn

26.mar.2009 kl.18:53

Utrolig viktig og flott at du invformerer om dette temaet :)Jeg ville bli blodgiver, men mangler b-vitaminer og må ta tilskudd for dette...så fikk ikke lov... Men oppfordrer alle til å bli givere som kan :)

hanne

26.mar.2009 kl.21:17

Så flott at du skriver om dette! Du fortjener virkelig all den ros du kan få :) Stå på videre!

Martine

28.mar.2009 kl.01:13

Jeg er så redd for sprøyter og sånt, så jeg tør det ikke. Er litt synd. Men jeg vet uansett ikke om det er så særlig lurt av meg, eller om jeg i det hele tatt kan bli blodgiver. Jeg har lavt med jerninnhold og alt for lav blodprosent. Jeg tror det er under 7 jeg har, og det er ganske lite. Så jeg føler meg egentlig heldig som klarer å få det ut til de viktigste funksjonene i kroppen.

Regine

28.mar.2009 kl.01:22

Oi, det var jo veldig lavt. Lavere enn det jeg noen gang har hatt. Du får ta jerntabletter;)

Clementine

28.mar.2009 kl.13:42

Jeg har hatt planer om å bli blodgiver lenge. Men man må jo være 18 år, så jeg må vente litt lenger. Så med mindre det at jeg er utsatt for jernmangelanemi er noe problem blir jeg giver til neste skoleår :)Synes det er så fint at du bruker bloggen din til sånne ting. Teit at du ikke er på den fancy mest besøkte lista lenger, bloggen din fortjener å være der.

jojo

28.mar.2009 kl.13:57

har vært blodgiver og registrert som beinmargsdonor i over 2 år nå! en enkel måte å hjelpe andre på. Plutselig er det du som trenger det. Flott at du tar det opp:)

Lina

28.mar.2009 kl.17:42

Jeg har alltid hatt skikkelig nåleskrekk og er redd for sjukehus, men etter å ha lest bloggen din har jeg så inderlig lyst til å hjelpe folk som trenger det, jeg har tross alt vært veldig heldig og har det godt. Så jeg går rundt og tenker på å i det minste bli blodgiver, for selvom jeg får vondt i magen av tanken, så kan det redde liv. Det er flott at du inspirerer folk sånn!

ingrid

29.mar.2009 kl.13:51

kan du lage en header til meg? værsåsnill?

Regine

29.mar.2009 kl.14:26

Det kan jeg;)

TRINE:)

29.mar.2009 kl.19:48

Du er så flott, Regine!Nå har jeg fulgt med på bloggen din en god stund, og jeg skriver under på at du motiverer og engasjerer og at du bør være skikkelig stolt av hva du har oppnådd - hittil.Stå på, jente! :-)

photoshop - Tips!

30.mar.2009 kl.16:43

Fin blogg! =)

tessiogmax

30.mar.2009 kl.22:59

idag har jeg meldt meg som blodgiver, og det hadde jeg ikke gjort hadde det ikke vært for at jeg begynte å følge med på bloggen din :)

Lady James

10.apr.2009 kl.22:24

Først må jeg si at jeg er utrolig stolt av deg, det skal mye til å smale krefter for å sloss mot en sykdom som prøver å ødelegge deg helt. Jeg er helt skikker på at alt kommer til å gå bra og at du skal få utføre planene du har lagt for sommeren. Jeg kunne godt tenke meg å melde meg som blodgiver, men jeg har annlegg for mange sykdommer så jeg bør teste meg selv først. Jeg håper jeg kan gjøre det en dag slik at folk der ute får hjelp.Dette var en fantastisk blogg og du er virkelig en fantastisk person.

Guro :)

13.apr.2009 kl.01:46

Hei :) Jeg hater at jeg har en kronisk sykdom!! :( Ellers hadde jeg virkelig gjort det!

Maria

14.apr.2009 kl.22:46

Jeg vil tro mange kommer til å verve seg som blodgiver etter å ha lest dette, Regine! Jeg har allerede meldt meg, skal straks inn for å tappe. Nå begynner jeg samtidig å tenke på å melde meg som benmargsdonor. :) Jeg har også spredd det litt, har fått to venner av meg til å gi blod også. Så: spre ordet, gi blod, det nytter :)

Ida

15.apr.2009 kl.20:34

har lenge hatt planer om å melde meg som blodgiver så snart jeg fyller 18. er bare noen dager til nå... nå som jeg har lest innlegget ditt, tror jeg sannelig at jeg skal melde meg som donor også...!! :D du er en utrolifg tøff og sterk jente! har lest alle innleggene hitill! du er utrolog flink å skrive! og med ditt nydelige ansikt kan du gå rundt hvor som helst uten hår!

Lena Mari

16.apr.2009 kl.11:58

Eg har planar om å bli blodgjevar når eg fyllar 18 år. Synd at man må vere over 18 for å gje blod. Men eg har vert organdonar i nokre år no då, eller, skal donere vekk da eg kan når eg dør. Du er ei flink jente Regine :) Virkelig kjempe flott jenta. Du har ein av dei mest rørandes, tristaste, sterkaste, finaste bloggane eg nokon gong har lest.. Og du burde vera på toppen av bloggar som blir lest.. Din blogg betyr noko, du skriv om ting som ingen andre skriver og svært få bloggere har opplevd. I staden for å skriva om brunkrem og dei beste treningstips og kvar dei har salg på klede.Ha en fin dag, husk at da er mange som er glad i deg :)MVH Lena Mari Kolås

Camilla Kristine

16.apr.2009 kl.21:19

Hei Regine!For det første må jeg bare få si at jeg synes du er utrolig sterk og virker som ei flott jente. Håper at du selv i de mørkeste stunder klarer å ta vare på de gode minnene fra livet, alt det positive du har fått opplevd sammen med de du er glad i. Det er viktig å ta vare på de gode følelsene selv om man har det vondt.For det andre har jeg nå takket være deg bestemt meg for å bli både blodgiver og benmargsdonor. Jeg skal prate med sykehuset i morgen, og min samboer skal også gi blod sammen med meg.Tankene mine er hos deg!Klem fra ei ålesundsjente

Cecilie 22

17.apr.2009 kl.09:38

Jeg vil oppfordre alle til å gi blod. Jeg var selv blodgiver i flere år, men akkurat nå må jeg ta et halvt års pause pga jeg hadde kyssesyken.Å gi blod er (med mindre du er sykelig redd for sprøyter) absolutt ikke noe stress. Jeg syntes faktisk det var gøy! For ikke å snakke om at du hjelper et annet menneske med blodet ditt.1: Du kommer på blodgiverkontoret og fyller ut et skjema med spørsmål (har du vært i Afrika i det siste, har du brukt narkotika, har du vært operert, har du seksuell omgang med homofil partner...ja, de spør faktisk om det, fordi homofile har statistisk større risiko for HIV, men mange mener dette er litt diskriminerende)IKKE lyv på skjemaet, de spør om dette fordi enkelte begynnende sykdommer ikke vises på blodprøvene før de har utviklet seg, og dette kan være dødelig for en svak mottager av blodet.2: Mens du venter får du som regel beskjed om å proppe deg med kjeks og brus, er ikke det kjekt?! Dette er for at du skal få nok væske i kroppen og få blodsukkeret opp. Gratis er det også!3: Du blir satt i en "tannlegestol" og så setter de inn en nål med slange inn i armen. Du kjenner et lite stikk og det er alt. Så får du en liten "stressball" som du skal klemme på, for når du bruker musklene, strømmer mer blod til stedet. De kommer gjerne og pusher litt brus mens du sitter der :)4: Etter 20 minutter er du ferdig. Mange steder jobber medisinstudenter litt på blodgiverklinikkene, så hvis du er heldig, kan du sitte og flørte med kommende leger mens du venter på å bli ferdig ;)Tips: Etterpå kan det være du blir litt svimmel samme dag, så ikke tren samme ettermiddag. Ta med en brus når du går derfra for å få i deg mer væske.Se www.giblod.no for å melde deg som blodgiver.

Ida

17.apr.2009 kl.22:25

Hei :) Jeg fikk vite om bloggen din først i dag, når jeg så at en hadde skrevet om deg og historien din på bloggen sin. Og jeg syntes det er utrolig trist at du går gjennom alt dette! Ikke bare deg, men alle som har slike sykdommer. Og jeg har etter jeg leste dette innlegget idag, har jeg utrolig lyst til og bli blodgiver og benmarg-giver. Men jeg er bare snart 13 år, så da får jeg vell ikke lov til og gjøre det? MÅ jeg være over 18 år for og gi blod og benmarg? Og er det noe jeg kan gjøre nå, og såfall ikke vente til jeg blir 18?

Kyrre

22.apr.2009 kl.20:23

Til dere som er redd for nåler. Det er mulig å bli benmarg/stamcelle donor uten å gi blod i blodbanken. Det som trengs er en blodprøve, et eneste lite nålestikk. Hvis du er så heldig å få sjansen til å donere, så tenk på at de få nålestikken en donor må igjennom ikke er i nærheten av det "helvete" som mottakeren har vært igjenom.Ved å melde deg som giver forplikter du deg ikke til noe som helst, og det er bare et fåtall som faktisk får donere. Ved å melde deg som donor så får legene flere donorer og dermed større sannsynlighet for å finne en match.Jeg har selv vært så heldig å donere stamceller 2 ganger. Tenk så fantastisk det er å få lov til å forlenge, og i bestefall redde et liv.Jeg opfordrer ALLE til å registrere seg i benmargsregisteret, og for de som tåler et nålestikk fra tid til annen, GI BLOD. Da kan det flere som Regine få hjelp.

miri89

24.jun.2009 kl.23:18

hei,eg syns du e utroli sterk jenta.d va kjekt å hørra at du hadde d kjekt idag:)

siri jasmine

17.nov.2009 kl.02:33

Jeg ble reddet i fjor pga snille blodgivere:) Jeg fikk 7 liter blod på operasjonsbordet (vi har ca 4..) og hadde ca 2-3 min igjen å leve da jeg havnet der.

Hadde det ikke vært for blodgivere hadde jeg nå vært død

Jeg benytter sjansen her til å (mens tårer triller) å takke ALLE som redder liv ved å gi blod. Keep up the good work! :D

Siri Jasmine

Bx

26.nov.2009 kl.20:26

Jeg kom nettopp over bloggen din, og vil fortelle at det jeg har lest her inne har fått meg til å bestemme meg for å bli blodgiver så fort jeg fyller 18 år, dersom jeg godkjennes.

Benmargsdonorer kan gjøre så mye for de som trenger hjelp. Hvem vil vel ikke hjelpe de som her det vanskelig, når de selv har det godt? Jeg vil hvertfall dele min livskraft med de som sliter med å beholde sin. Så derfor vil jeg også melde meg som benmargsdonor.

Alt dette av bare noen timers lesning her inne.

Alt du deler, alt du utretter. Det beviser at det er mulig å gjøre en forskjell, at det nytter å kjempe ? og at enn hvor mørkt ting er, så kan gode ting komme ut av forferdelige situasjoner.

Takk.

Håper på det beste for deg i framtiden!

ragnhild b f

27.nov.2009 kl.09:57

Sterk lesing dette her.Har meldt meg som donor og jeg vil varsle om at jeg vil bli blodgiver.Supert om jeg kan hjelpe noen.Håper mange med meg vil gjøre det samme.La oss hjelpe de som trenger vår hjelp.

Skriv en ny kommentar

Regine

Regine

18, Kristiansund

Har fått diagnosen MDS/AML - her vil jeg beskrive hvordan det er å leve med/bli behandlet for det. Lurer du på noe? regine1000@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits Blogglisten